Albi, Frankrijk

Albi is een gezellig, autoluw wandel- en winkelstadje met fraaie middeleeuwse vakwerkgevels en gerenoveerde herenhuizen uit de Renaissance. Zodra de zon zich toont, worden de terrassen op alle hoeken van de straat buitengezet. 

Albi heeft voor ieder wat wils met een oud centrum en een imposante kathedraal. Het bevindt zich aan de rivier de Tarn op zo’n 25 minuten rijden van Cestayrols. Ondanks dat zelfs het kleinste Franse dorp wel een overblijfsel uit lang vervlogen tijden heeft, is Albi anders. Wellicht enkel al door de bakstenen die vlammend rood kleuren bij zonsondergang. Het stadje heeft dan ook niet voor niets de bijnaam 'Albi la Rouge'.

Albi kent drie bruggen; allen gevormd met prachtige bogen en gemaakt van baksteen. Le Pont Vieux is de oudste, stamt uit 1035 en werd samen met de hele 'Cité' in 2010 uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed.
Een andere bezienswaardigheid is hét plein van Albi: de Place Sainte-Cécile met aangrenzende kathedraal, dat nog altijd het grootste bakstenen gebouw van de wereld is. Zo dreigend als de kathedraal er van buiten uitziet, zo sprookjesachtig is zij aan de binnenkant.

Toulouse-Lautrec

Vlakbij en interessant voor kunstliefhebbers is het vernieuwde Musée Toulouse-Lautrec, dat zich in het voormalige bisschoppelijke paleis La Berbie bevindt. De kunstenaar werd in 1864 geboren in Albi, schilderde en tekende in zijn korte leven (37 jaar) tegen een onwaarschijnlijk hoog tempo en liet hier meer dan duizend werken achter. Zijn 'Moulin Rouge' - een reclameposter voor het Parijse cabaret waar hij graag vertoefde - hangt nog overal ter wereld aan de muren van cafés en bistro's.

Dorp in de hemel

Albi laat zich makkelijk combineren met Cordes-sur-Ciel, een uitzonderlijk goed bewaard vestingdorp ('bastide') op nauwelijks 25 km. Het is er op en top middeleeuws met steile hobbelstraatjes zoals je ze alleen in Frankrijk vindt. Wie over een goede conditie beschikt, parkeert de wagen in de benedenstad en trekt dan te voet het kronkelpad naar boven op, tot in de top van dit arendsnest en zijn reusachtige 14de-eeuwse markthal met zandstenen pilaren.

De beloning is groot: Cordes-sur-Ciel ligt bijna in de hemel! Er zijn winkeltjes en galerijtjes, restaurants en hotels en de verscheidene doorkijkjes leveren gegarandeerd en bij elk weertype mooie vergezichten op.

Elk jaar - op 14 juli - wordt Cordes terug naar de middeleeuwen gekatapulteerd tijdens 'La Fête du Grand Fauconnier'. Er zijn ook de hele zomer concerten en op 9 september kan je hier mee aanschuiven aan de banketten met oude streekgerechten tijdens de 'Fêtes de la Bonne Vie'.

Albi RiverTarn 2379115a

Albi

musee toulouse lautrec

Musée Toulouse-Lautrec

cordes nuages 9 bp copie

Cordes-sur-Ciel