Omgeving Chateau Coty: Bordeaux

Bordeaux is een prachtige stad op zo’n 1 ½ uur rijden en is ook te bereiken met de trein vanuit Agen. Bordeaux wordt het tweede Parijs genoemd en de stad werd recent verkozen tot Europa’s beste bestemming voor 2015.

Bordeaux stond tot het einde van de 20e eeuw bekend als een grauwe stad. Daar is de laatste jaren forse verandering in gekomen. Onder leiding van burgemeester Alain Juppé werd de stad onderhanden genomen: historische gebouwen werden gerestaureerd, er werden nieuwe tramlijnen aangelegd en de kades langs de Garonne werden opgeknapt.

Nu straalt Bordeaux weer, net als in de hoogtijdagen van de stad in de 18e eeuw. Het hele oude centrum van Bordeaux staat sinds 2007 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Basilique Saint-Michel

De basiliek Saint-Michel ligt midden in de kleurige en sfeervolle wijk met exact diezelfde naam. Deze kerk is door de hoge spits van de klokkentoren – die apart van de kerk staat en 114 meter hoog is – gemakkelijk te vinden. Het is de op een na hoogste klokkentoren van Frankrijk. Enkel de toren bij de kathedraal van Straatsburg is hoger

De toren is in de zomermaanden ook van binnen te bezichtigen. Na het beklimmen van de 228 treden heeft u een adembenemend uitzicht over Bordeaux, de haven en de Garonne. In juli en augustus speelt het carillon dagelijks tussen 17.00 en 19.00 uur.
Op maandag en zaterdag wordt er rond de toren markt gehouden.

Cathédrale St-André

De grootste kerk van Bordeaux is de kathedraal St-André; in grootte vergelijkbaar met de Notre Dame in Parijs. Het oudste gedeelte is het schip, dat in de 12e eeuw in romaanse stijl werd gebouwd, maar in latere eeuwen werd aangepast. Aan het begin van de 13e eeuw werd de fraai versierde Porte Royale toegevoegd.

In de kerk worden in juli en augustus (meestal om 17.00 uur) orgelconcerten gegeven.

Grand Théâtre

Het Grand Théâtre (dat ook wel de Opéra wordt genoemd) is een van de mooiste gebouwen van Bordeaux, voor zowel de binnen- als de buitenkant. Het gebouw werd tussen 1773 en 1780 gebouwd naar een ontwerp van Victor Louis op de plaats waar eerder een Romeinse tempel stond. Deze tempel genaamd ‘Piliers de Tutelle’ werd in de 17e eeuw door brand verwoest. De façade van het neoklassieke theater is indrukwekkend: twaalf Corinthische pilaren met daarboven de beelden van de negen muzen en de Romeinse goden Juno, Venus en Minerva.

Vanbinnen is het theater rijk versierd met in goud en blauw geschilderde plafonds. Er worden geregeld rondleidingen gegeven maar er zijn geen vaste tijden omdat deze worden aangepast aan de voorstellingen en repetities.

Een rondleiding door het Grand Théâtre duurt ongeveer een uur. U kunt hier natuurlijk ook een voorstelling bijwonen om het interieur te bewonderen maar houd er rekening mee dat u ruim van tevoren een plaats moet reserveren.

Informatie over rondleidingen kunt u inwinnen bij het Bureau voor Toerisme. 

Maar Bordeaux heeft meer dan een rijke architectuurhistorie of indrukwekkende gebouwen. U vindt er interessante musea, gezellige terrassen en natuurlijk kunt u er de beroemde Bordeauxwijnen proeven. Houd u er wel rekening mee dat het er in de zomermaanden erg warm kan zijn.

Fête le Fleuve / Fête le Vin

Het ‘nieuwe Bordeaux’ organiseert jaarlijks vele festivals maar er zijn twee festivals die eruit springen; Fête le Fleuve dat in oneven jaren wordt gehouden, en Fête le Vin dat in even jaren plaatsvindt. Beide feesten vinden in het laatste weekend van juni of het eerste weekend van juli plaats, van donderdag t/m zondag. 

Bordeaux dankt haar bestaan aan de Garonne en dat wordt om het jaar gevierd met het Rivierfeest. Dan bruist het van de activiteiten op de kade langs de Garonne, waar beroemde oude zeilschepen liggen aangemeerd. Een soort Sail Amsterdam maar dan met een Frans accent en een tikkeltje anders. Als u echt van het evenement wilt genieten, dan kunt u het beste een rondvaart over de Garonne en door de haven maken.

Het Fête le Vin (in de even jaren) concentreert zich op het grootste plein van Europa; de Place des Quinconces en de aangrenzende Quai Louis XVIII langs de Garonne. Dit is dé gelegenheid om uitstekende Bordeaux wijnen te proeven. U kunt hier een pasje kopen dat recht geeft op het proeven van elf verschillende wijnen. U krijgt er ook een wijnglas bij en het is de bedoeling dat u, met dat glas in de hand, van stand naar stand loopt. Het pasje is overigens 4 dagen geldig.

Voor de echt speciale wijnen moet u er op de eerste dag van het festival bij zijn. Tijdens het Fête le Vin zijn er overal openluchtconcerten en kunt u er ook andere specialiteiten zoals foie gras en eendenfilet proeven.

bordeauxreflections

Bordeaux

0 41 Basilique Saint Michel S

Basilique Saint-Michel

Bordeaux saint andre

Cathédrale St-André

theatre

Grand Théâtre

fetelefleuve

Fête le Fleuve

fetelevin

Fête le Vin