Omgeving Casa Volantà: Siena

Siena is een zeer populaire bestemming binnen Toscane Italië en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Siena. De stad staat bekend om haar keuken, kunst, musea en natuurlijk om haar wereldberoemde Palio (een spectaculaire paardenrace op de Piazza del Campo, voorafgegaan door een indrukwekkende optocht).

Het bekendste plein van Siena (en misschien wel van Italië) is zonder twijfel de Piazza del Campo. Het is het centrale punt van Siena dat is gebouwd op drie samenkomende heuvels. De Piazza del Campo is gemakkelijk te herkennen aan haar schelpvormige architectuur en is verdeeld in 9 vlakken. Deze zijn ter herinnering aan de 9 heren die tussen 1285 en 1355 de stad bestuurden. Bijna alle belangrijke straten van Siena leiden uiteindelijk naar dit plein. Het huisvest het Palazzo Publico (gemeentehuis) en de Torre del Mangia. Op het plein staat ook de Fonte Gaia, een zeer mooie fontein die werd gebouwd ter ere van het (nog steeds) werkende aquaduct uit de 14deeeuw.

De Palio di Siena is het bekendste evenement van de stad, dat 2 maal per jaar op 2 juli (de Palio di Provenzano) en 16 augustus (Palio dell' Assunta), wordt georganiseerd. Vele mensen vanuit de hele wereld komen hier op af, om de 10 rijders en hun paarden te zien racen in de kleuren van de 17 stadswijken (contrade) van Siena. Tijdens de races gaat het er soms heftig aan toe en is het niet ongebruikelijk dat de paardrijders van hun paard worden geslingerd bij het maken van de scherpe bochten op het plein.  Dat de race belangrijk is voor de inwoners van Siena blijkt wel uit het gezegde wat hieruit is ontstaan "Chi dice Siena, dice Palio.""Wie Siena zegt, zegt Palio" en wordt gebruikt als twee onderwerpen die niet van elkaar te scheiden zijn.

Nog een bezienswaardigheid die u niet graag zult willen missen als u in Siena bent is de grote kathedraal (Duomo di Siena). Men begon hieraan te bouwen in de 12e eeuw, en de hoofdfaçade werd pas voltooid in 1380. Binnen vindt u de bekende achthoekige preekstoel van Nicola Pisano, die wordt ondersteund door leeuwen. Deze kathedraal is net als het Piazza del Campo moeilijk te missen en een zeer herkenbaar bouwwerk.

siena piazza del campo1

Piazza del Campo

Palio di Siena 2 luglio 2010

De Palio di Siena

C20C0253

Duomo di Siena